04/14/2023

GUIDE: Så väljer du rätt vinkylskåp

Drömmer du om lite extra elegans i ditt kök så kan ett exklusivt vinkylskåp från Vestfrost vara den lilla extra kryddan som gör den stora skillnaden i köket. Men hur ska du välja helt rätt modell?

Vestfrost vinkylskåp

Vinkylskåpen från Vestfrost bidrar – förutom sälja ”läckerhetsfaktorn” – med en lång rad positiva effekter när det handlar om förvaring av ditt vin. Du får nämligen en ännu bättre mljö för vinflaskorna än i en vinkällare, eftersom vinkylskåpet skyddar vinet mot både temperaturförändringar, skakningar, UV-strålar och smakpåverkning från andra ting. Därmed säkrar du att vinet mognar rätt och dessutom har ditt vin alltid rätt serveringstemperatur.

Se alla modellerna från Vestfrost vinkylskåp

19 olika vinkylskåp

Alla vinkylskåpen från Vestfrost tillverkas i hög kvalitet och i en enkel och stilren design. Med inte mindre än 19 olika skåp har du därmed stora möjligheter att hitta just precis det vinkylskåpet som passar till dina önskemål.

Men hur väljer du det vinkylskåpet som passar just till dig?

- Kort sagt är det fyra viktiga frågor, som du bör ställa till dig själv: Hur mycket plats har jag, hur många vinflaskor behöver jag kunna förvara, hur olika är mina förvaringsbehov när det handlar om temperatur och vad är mina krav till design, förklarar Niels Poulsen, som är CSO i EICO.

I förhållande till platskravet finns vinkylskåpen från Vestfrost både som höga, låga, smala och breda modeller. Det innebär att ofta kommer du att ha möjlighet att få en lösning, där vinkylskåpet kan byggas in mellan kökselementen, men många av modellerna kan också stå helt fritt mot en vägg i koket. Dessutom är det möjligt att sätta ihop flera olika vinkylskåp, om man har ett större förvaringsbehov av sitt vin.

Dessutom bör du, som ny vinkylskåpsägare, avgöra hur många flaskor som du vill kunna förvara i vinkylskåpet. Vinkylskåpen från Vestfrost har plats till att förvara allt från 24 och upp till197 flaskor vin. Därmed finns det stora möjligheter att hitta just precis det vinkylskåpet med kapacitet att uppfylla ditt behov.

Hitta ditt vinkylskåp här

Tänk på temperaturzonerna

Något annat som du bör bestämma dig för, innan du gör en slutlig beställning av vinkylskåpet, är hur många olika temperaturzoner du behöver för att förvara dina vinflaskor.

- Om du har en större vinsamling, med samma förvaringsbehov, är det extra lämpligt att välja ett vinkylskåp med en enda temperaturzon. Två temperaturzoner kallas för dualzon och innebär att vinkylskåpet är delad i två olika avdelningar, med en rumsdelare, som fungerar väl som kombinerad förvarings- och serveringsskåp. Väljer du ett multizon-vinkylskåp får du två temperaturzoner. Zonerna är inte delade och därför kommer de två olika temperaturinställningarna blandas mitt i skåpet och skapa en tredje temperaturzon. Multizon-skåpen kan rymma viner med olika klimatbehov och samtidigt se till att det ligger serveringsklart vin överst i skåpet, förklarar Niels Poulsen.

Allt du bör veta om vinkylskåp

Din personliga designdröm

För många handlar valet av vinkylskåp naturligtvis också om design och estetik.

- Föredrar du till exempel en stilren design med integrerade handtag över hela dörren, en dörr i tonat glas och svart ram eller vill du hellre ha ett vinkylskåp med helgjuten ram av rostfritt stål och ett vanligt handtag? Vinkylskåpen är också upplysta av LED-lampor längst upp i skåpet och du kommer kanske att värdesätta ett skåp med belysning i dörren på vinkylskåpet, som ger maximal belysning på alla hyllorna inne i skåpet. Valen är många och ofta handlar det i grunden om vad du själv tycker är vackert och vad som passar in i ditt eget hem, avslutar försäljningsdirektören för EICO.

Tänk också på att tillbehören som du kan få till ditt vinkylskåp, kan vara pricken över i-et. Här kan du bland annat välja bland följande:

  • Extra hyllor i ekträ, både som standardhyllor, presentationshyllor och showhyllor. Det obehandlade träet i hyllorna förhindrar oönskad smakpåverkning från t.ex. lackbehandling. Dessutom förstärker det den läckra känslan av en ”vinkällare” inne i ditt vinkylskåp.
  • Hylltermometer, som mäter temperaturen inne i vinkylskåpet. En av de viktigaste förutsättningarna för rätt förvaring av vinet är en enhetlig temperatur, och med en hylltermometer har du alltid total uppsikt på den aktuella temperaturen inne i vinkylskåpet.
  • Hygro- och hylltermometer, som kombinerar avläsning av temperaturen och den relativa luftfuktigheten inne i vinkylskåpet. Vin med en korkpropp ska ligga ner och förvaras vid en kontrollerad relativ luftfuktighet på 50-80 procent, som hygrotermometern kontrollerar.
  • Side-by-side-kit ser till att alla dina vinkylskåp, om du har flera, placeras med rätt avstånd från varandra. På det viset kommer de att framstå som en enhet, på samma gång som det säkras att skåpen har rätt temperaturnivå.
  • Flera praktiska småsaker, som t.ex. hyllkant med etiketter, extra kolfilter och grepplister till vinkylskåp.

Se extrautrustning till ditt vinkylskåp https://www.eico.se/vinkylar