05/12/2022

Ta temperaturen på ditt vin

Det er inte betydelselöst vid vilken temperatur du förvarar ditt vin. Se här vilken temperatur som är mest optimalt för mousserande vin, vittvin, rosévin och rödvin.

vinkylskåp Vestfrost

Med ett helt nytt vinkylskåp i ditt hem har du inte bara säkrat dig en snygg och presentabel förvaring av ditt vin. Du ser samtidigt till att vinet får de allra bästa förutsättningar. Det handlar bland annat om vid vilken temperatur vinet ska förvaras – frågan är bara: Vad är optimalt?

Stabil temperatur är avgörande

För vinets välmående är det viktigaste att du ser till att hålla en konstant tempertaur på ditt vin under hela året. Det är inte lika viktigt om vinet förvaras vid 7 eller 17 grader – om bara stora och snabba temperaturändringar undviks.

Om du förvarar ditt vin för kallt kommer det att utveckla sig för långsamt. Om du förvarar det för varmt kommer det att utveckla sig för snabbt. Om om det händer att vinet utsätts för frost kan den ”punktera” och förlora både smak och karaktär. Just därför bidrar ett vinkylskåp att säkra hållbarheten av de dyra dropparna – det är trots allt mycket få personer som har möjlighet till att tillgång till en ”riktig” vinkällare.

Serveringstemperatur olika vintyper

Även om det inte är avgörande för vinet, om temperaturen är för hög eller låg – naturligtvis inom ett rimligt intervall – så kommer smakupplevelsen till stor del bero på om temperaturen är anpassad till typen av vin.

Mousserande vin:

En temperatur mellan 7 och 12 grader är lämplig – i den nedre delen av skalan för lätta, mousserande viner och i den höga delen av skalan för intensiva, komplexa och fylligare viner.

Vitt vin och rosévin:

7-9 grader är optimalt för lätta, färska viner som t.ex. Riesling, Pinot Gris och Sauvignon Blanc. 10-12 grader för mera intensiva och fylligare viner som t.ex. Chardonnay och avslutningsvis 12-14 grader för mera fylliga och komplexa viner.

Rött vin:

För det första bör du glömma allt du vet om”rumtemperatur” när du ska hitta en lämplig serveringstemperatur för vinet – för det fungerar inte om du har 26 grader i vardagsrummet och sitter framför den öppna spisen. Ett bra tips är att servera de lätta och mindre komplexa röda viner vid 13-15 grader och de mera fylliga och kraftiga rödvinstyper vid omkring  16-18 grader.

Allt du bör veta om vinkylskåp