14.11.18

3 fettfilter du bör känna till

3 fettfilter du bör känna till

Det borde vara lätt att bestämma sig för vilken fläkt du bör investera i. De bästa fläktarna ska vara bra på att ta bort fett, fukt och lukter. De allra bästa fläktarna kan alla det samma – och ger dig samtidigt en feel-good känsla, eftersom du blir mycket glad över vad fläkten gör för – och med – ditt kök.

Det rätta valet, och rätt montering, ger en fläkt som arbetar effektivt och tyst, tar bort fukt och lukter – och stoppar fettet innan det hinner fastna på väggar, tak, möbler, köksskåp etc.

Läs vidare och bli guidad genom 3 fettfilter som du (också) bör känna till när du ska köpa en ny köksfläkt.

Visste du

Hade du en aning om att många fläktar är utrustade med en indikator för filter rengöring? Det betyder att du får en varning när dina stål fettfilter behöver rengöras. En timer är inställd på att säga till när motorn har arbetat i inom ett visst antal arbetstimmar. Då kommer filterrengöringsenheten att blinka och därmed visa att metallfettfiltren bör göras rent. Tidsperioden kan variera från modell till modell – och naturligtvis är varningen bara vägledande, eftersom det finns många andra faktorer som påverkar om när det är dags att göra rent dina filter. Både hur du använder din fläkt och vilken typ av matvaror som lagas till i köket. Och så ska du också komma ihåg att nollställa timerna igen efter avslutad rengöring.

 

Det här är modellen ”Sliding Doors”. När fläkten är i gång, glider glaspanelerna bort från varandra och öppnar upp in till filtren.

Fettfilter

När den oljiga mättade luften sugs genom fläktens fettfilter, kyls ner luften och fettpartiklarna fångas upp och fastnar i filtret.
Det är precis det som är meningen med ett fettfilter – att du fångar upp fettet från matlagningen innan det sugs upp och sätter sig fast på fläktens inre delar. Det är också därför som det är så viktigt att du är uppmärksam på att regelbundet rengöra ditt fettfilter, eftersom det annars blir mättat. Fläktens sugeffekt försämras extra mycket om fettfiltret är full med fett och smuts. Dessutom ökar brandrisken när filtret är smutsigt. Alla fläktar från Eico levereras med metallfettfilter, men det finns fläktmodeller där fettfiltret är tillverkat i bomull och papper. Det är dock bara fettfiltret i metall som du kan rengöra.

Fettfiltreringseffektivitet - ett värdemärke som inte har någon betydelse för beräkningen av energiklassen, har sin helt egen plats på den obligatoriska energietiketten.

Värdet anger en nivå för hur bra fettfiltret håller fast fettpartiklar, med A som mest effektivt och G som minst effektivt.

Mätningsmetoden är utformad så att den uteslutande förhåller sig till det fett som lagras i filtren. Den räknar inte med det fett som fångas upp på fläkten på grund av fläktens konstruktion. Och inte heller de partklarna, som med ett kraftigt sug, sugs direkt genom filtret och försvinner från köket.
Det finns många exempel som visar att ett lågt värde av fettfiltreringseffektivtet inte nödvändigtvis behöver betyda att det är en dåligt fungerande fläkt.

GOOD

Det vanligaste fettfiltret är gjord av aluminium. Ett 5-lagers aluminiumsfilter är en bra lösning som täcker de allra flesta behoven. Filter i metall har en lång livstid, är lätta att hantera och göra rent.

Better

Det patenterade filtersystemet ”Top Filtering” med polyuretan finns i kategorin ”Better” och har en mycket större absorption av fettpartklar är standard filtret. ”Top Filtering” bildas med två låger aluminiumsstålfilter, som omger en porös membran (polyuretan) kudde. Polyuretan är ett syntetiskt material, som är välkänt för sin hållbarhet och elasticitet.

Best

Gutmann levererar ett enastående filtersystem, med upp till 30 filterlager och en fettutskiljningsgrad på inte mindre än 97%. Det betyder att i stort sett alla fettpartiklar, som utvecklas under matlagningen sätter sig i filtret. Det är mycket få filter som har 30 lager, och de befinner sig utan tvekan i kategorin ”Best”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rengöring

Du ska regelbundet göra fettfiltret i köksfläkten ren. Om ditt filter är mättad med fett, kan det börja droppa fett, och medverka till ett dåligt inomhusklimat. Ett mättat filter betyder också att fläkten inte suger med full effekt, och därför inte kan rensa luften lika effektivt. I slutändan kan ett fettmättat filter öka risken för brand.
Fettfilter i stål/aluminium kan rengöras med varmt vatten och tvål, men alla filter i metal kan också utan problem klara att diskas i diskmaskinen. Om diskmaskinen används, ska den ställas in på normal tvätt. Efter rengöring i diskmaskinen kan det förekomma en svag missfärgning på metallfettfiltret, men det påverkar inte filtrets effektivitet.

Följ med i våra nyhetsbrev, där vi kommer att ge goda råd om kolfilter, buller, användning, nya egenskaper, om luftgenomströmning och belysning.