08.12.19

Ren juleglädje med ren spisfläkt

Ren juleglädje med ren spisfläkt

En ren spisfläkt gör julbaket och matlagningen så mycket lättare, trevligare – och mycket mera väldoftande. Se här hur du gör!

Känner du igen det: Spisfläktens stålfilter är täckt med fett, och i stort sett allt behöver få en ordentlig rengöring. Det gör det mindre kul att stå och mysa med matlagningen i köket. Ju mera fett det är i filtren, dest mindre luft kan komma igenom, och därmed försämras spisfläktens funktion.

En fettig spisfläkt innebär ett sämre inomhusklimat, med risk för att fett och lukt sätter sig i din inredning, och med den kunskapen kan det vara en riktigt bra idé att tillbringa lite tid till att rengöra spisfläkten – innan den härliga juletiden verkligen kommer. Som tur är, är det otroligt enkelt att göra.

Enkel tvätt av fettfiltret

Hur ofta du bör rengöra fettfiltret i din spisfläkt beror naturligtvis på hur ofta och på vilket sätt du lagar mat. För någon bör det göras rent var 14e dag. För andra räcker det med en rengöring varje 3e månad, där filtren tvättas vid en temperatur på ca. 65 – 70° C.

Använder du en diskmaskin, ska den ställas in på skonsam tvätt. Efter en tvätt i diskmaskinen kan det förekomma en svag missfärgning av metallfettfiltret, men det påverkar inte filtrets effektivitet. Filtret kan naturligtvis också tvättas för hand i varmt vatten med neutralt flytande rengöringsmedel, om du föredrar det.

Invändig och utvändig rengöring

Själva spisfläkten bör naturligtvis också rengöras, både utvändigt och invändigt – och som en bra tumregel bör det göras lika ofta som fettfiltren rengörs. Tänk bara på att du alltid ska komma ihåg att stänga av strömmen till spisfläkten, genom att dra ut kontakten eller stänga av huvudströmbrytaren – innan du börjar med en grundlig rengöring.

Rengör spisfläkten invändigt innan du monterar på fettfiltren. Torka av ytorna med en mikrofiberduk, eventuellt vriden i vatten med diskmedel.

Utvändig rengöring kan göras med en mjuk duk med varmt vatten och ett flytande, neutralt rengöringsmedel. Till spisfläktar med en yta i rostfritt stål, kan dessutom användas ett rengöringsmedel som är godkänt till rengöring av stålytor. Det är viktigt att rengöringsmedlet alltid hälls ut på duken och inte påförs direkt på spisfläkten.

Tänk på att du aldrig får använda produkter som innehåller skurmedel eller andra typer av aggressiva rengöringsmedel, kemiska lösningsmedel eller oljebaserade produkter. De kan nämligen lämna rester som, med tiden, bryter ner ytan.