Hällar

Glaskeramikhällar

Glaskeramikhäll

En effektiv glaskeramikhäll kan göra underverk när du ska visa dig fram som chefskock i ditt eget kök. Det är en av de allra vanligaste typerna av spishällar, och därmed är den en av de modellerna som du oftast kommer att möta i svenska kök. Det finns en mycket bra anledning till det. En glaskeramikhäll är nämligen både snygg, effektiv, lättskött och ett bra köp till ett rimligt pris.

På ytan ser glaskeramikhällen ut som en induktionsspishäll. Under ytan är de dock helt olika. Spiszonerna på en glaskeramikhäll ligger nämligen under en härdad glasskiva, som tål mycket hög värme. Och i motsats till en induktionsspishäll är det inte grytans magnetism som skapar värme – värmen kommer helt enkelt från spiszonerna under spisplattan som avger strålvärme. Det innebär också att man inte behöver använda speciella köksredskap – allt kan användas på en glaskeramikhäll.

Glaskeramikhäll – enkel att göra ren

En glaskeramikhäll har en helt jämn och slät yta, som är vacker att se på. Det gör den både skön att röra vid och mycket enkel att göra ren – speciellt jämfört med äldre och traditionella spishällar.

Rengöring görs med en speciell ”skrapa” som effektivt tar bort bränt smuts. Men den ska dock först användas när hällarna har svalnat. Normalt ska glaskeramikhällarna inte rengöras innan de svalnat ordentligt och inte är varma längre. 

På samma sätt som en induktionshäll är ytan på keramikhällen uppdelad i olika områden eller spiszoner, som är markerade med t.ex. cirklar eller kryss. En glaskeramikhäll finns både som monterade ner i bordskivan eller som kan stå på köksbordet.

Behöver du hjälp?