06/27/2022

Ska du välja en extern motor för köksfläkten?

En extern motor för köksfläkten är vanligtvis både mera effektiv och tyst än en intern motor. Men det är inte alltid att det är möjligt att välja den lösningen.

Illusion

Kort sagt bör du välja en extern motor om du vill ha en betydligt lägre ljudnivå på din köksfläkt. Dessutom är en extern motor extra användbar om du vill ha en flexibel lösning med större sugeffekt.

En dyrare lösning

En lösning med extern motor är dock ett lite dyrare alternativ. Sedan beror det på vilken köksfläkt du har valt om det är möjligt att montera motorn extern. I vissa köksfläktar är motorn en integrerad del av själva köksfläkten och i andra köksfläktar levereras motorn separat.

En extern motor kan dra ett större luftflöde, som gör att suget blir kraftfullare. Om du väljer en extern motor kommer du inte att höra själva motorn inne i köksfläkten när den är placerad långt bort. Även om du väljer en extern motor kan du fortfarande höra luftflödet. Det är dock möjligt att montera en extra ljuddämpare så att du nästan bara hör en ”viskning” från luftflödet.

Men det är inte bara själva köksfläkten som kan begränsa möjligheten för att använda en extern motor. Kökets och husets utformning påverkar också om det finns tillräckligt med plats för att montera en extern motor. Det är till exempel inte möjligt om du bor på första våningen och det inte finns någon skunk eller yttervägg där motorn kan placeras.

Skillnad på extern och separat motor

Några köksfläktar levereras med en ”vanlig” extern motor och andra fläktar har en separat motor, där motorn och köksfläkten säljs separat. En separat motor är en dyrare och mera effektiv och flexibel lösning, eftersom den kan placeras ännu längre bort än de 7 – 8 meter som en vanlig extern motor tillåter.

Var uppmärksam på att externa motorer, som till exempel är monterade på kalla vindar, alltid ska isoleras för att undvika att det bildas kondensvatten i motorn eller i elinstallationen. Ofta medföljer isoleringsmaterial med till den externa motorn.

Hitta din framtida köksfläkt här