Aspiration hobs EICO

Spisar med integrerad fläkt har blivit mycket poplära under de senaste åren. Bland annat eftersom det är en snygg designlösning som också sparar utrymme i köket. Även om aspiration hobs funnits ute på marknaden i flera år nu, upplever vi fortfarande att det kommer flera frågor när kunderna befinner sig i övervägandefasen. "Fungerar de nu?" "Vilka skåp passar de till?". Här har vi sammanställt en serie vanliga frågor för att hjälpa dig att bestämma rätt.

Är en integrerad köksfläkt i spisen lika effektiv som en vanlig fläkt?

FAQ #1

En spishäll med fläkt är så effektiv att den täcker de allra flesta behov. Det är den eftersom suget är närmare matlagningsområdet jämfört med en frihängande eller integrerad takfläkt. När avståndet på suget minskas till grytorna, där fett och vattenånga bildas, får du en mera effektiv lösning i ditt kök. Om du väljer en lösning med utlopp istället för recirkulation kommer du att få den mest effektiva aspiration hob-lösningen. Men om man endast ser efter att få en så hög sugkraft som möjligt, är det en köksfläkt med störst fångyta, placerad rakt över spisytan, som är den mest effektiva

Alla aspiration hobs i EICOs kollektion är, precis som andra köksfläktar i vår kollektion, framtagen för att täcka behovet vid normal användning i ett standard hushåll. På aspiration hobs är köksfläktens sughastighet i m/s ett mått av effektiviteten och berättar hur snabbt luften flyttas – och därmed vilken effekt som ånga försvinner från matlagningen och ner i spisens utsugning.

Modellerna från EICO Phantom-serien har marknadens högsta prestanda med upp till inte mindre än 10,6 m/s. Det är möjligt när hastigheten eller luftens utlopp neråt är kraftigare än hastigheten som ånga normalt stiger uppåt. Om det är vanlig vattenånga är suget i till exempel våra NikolaTesla modeller minst fem gånger kraftigare än den normala flytkraften.

En viktig faktor när det gäller effektiviteten hos en aspiration hobs är korrekt rördragning. Om rördragningen är felaktig kan även den allra bästa köksfläkten inte klara att suga på ett optimalt sätt.

Läs mera om våra rörledningslösningar här.

Vad händer om en gryta kokar över på en aspiration hob?

FAQ #2

Om du har en kastrull som kokat över på din aspiration hob är det lika enkelt att rengöra den som det är att torka av en hylla när mjölken läckt ut i kylskåpet. Rengöringen av din aspiration hob kan variera något från modeller till modell, men gemensamt för alla modeller är att den släta, obrutna ytan – det keramiska glaset – är lätta att rengöra. Använd en duk för att torka upp vätskorna när grytan har kokat över för att undvika att det fastnar på ytan.

Fettfiltren är enkla att ta ut och kan lätt rengöras i diskmaskinen. Och vattnet som runnit ner i själva spisen samlas enkelt upp i en bottenskål. Det är lätt att komma åt bottenskålen när den ska tömmas, men det kan variera från modell till modell. Uppsamlingsbehållaren/bottenskålen måste naturligtvis tömmas när det behövs.

Hur är bullernivån på en aspiration hob?

FAQ #3

Som med alla andra fläktar varierar det från produkt till produkt och beroende på vilken nivå som köksfläkten arbetar på. De låter naturligtvis mera när den kör på högsta nivå. Köksfläktens ljudnivå (ljudeffekt) står alltid angivet i dB(A).
Om vi ser närmare på modellerna i vårt sortiment är ljudnivån följande:

Phantom mellan 37 - 63 dB(A) – beroende på modell
Galileo Smart från Faber mellan 49 - 65 dB(A)
NikolaTesla från Elica mellan 33 - 72 dB(A) – beroende på modell

Beroende på hur stark köksfläkt du har är det inte alltid nödvändigt att den arbetar på högsta nivå. Det ska gärna vara så att din köksfläkt ska kunna klara av normal matlagning när den arbetar på nivå 4 eller 5 av 9, och där den högsta nivån bara ska användas vid särskilda tillfällen.

Det sägs också att 60 dB(A) är ett bra riktmärke för när buller börjar att verka störa i ett samtal.

Läs mere om köksfläktens ljudnivå här.

Andra vanliga frågor om spishällar med inbyggd fläkt

Phantom: Marknadens högsta lufthastighet -och lägsta ljudnivån

Phantom-serien från EICO

Med teknologi på högsta nivå och en prestanda på hela 6,2-7,0 m/s kombinerat med fint gränssnitt och tidlös design gör denna produkt till det bästa valet för skandinaviska kök.

Se alla produkter
Phantom fra EICO
Phantom
Phantom

Urval av Phantom-modeller

Galileo Smart
Snygg lyx från Italien

Snygg lyx från Italien

Galileo Smart-serien från Faber

Från italienska Faber är modellen Galileo en induktionsspisplatta med helintegrerad ventilation. Galileo är en snygg och ”osynlig” spisfläkt med maximal prestanda och effektivitet, som samtidigt är mycket tyst. Modellen erbjuder en unik vattentät motorteknologi, som samtidigt är så kompakt att den, som den enda produkten i sin klass, lämnar utrymme i skåpet under till andra föremål i köket.

Se alla produkter
Galileo smart
Galileo Smart

Urval av Galileo Smart-modeller

En prisbelönad serie från italienska Elica

En prisbelönad serie från italienska Elica

NikolaTesla-serien från Elica

Märkesprodukten NikolaTesla är en prisbelönad serie med aspirations hobs från italienska Elica. NikolaTesla-modellerna representerar en rad absoluta toppmodeller bland spisinbyggda köksfläktar. Här får man en läcker och snygg lösning, som på samma gång är tyst och mycket effektiv med fokus på sugkraft och effektivitet. Kort sagt en lyxig, unik och banbrytande köksfläktslösning.

Se alla produkter
nikolatesla fra EICO
Nikolatesla
NikolaTesla

Urval av NikolaTesla-modeller

Läs mer