Aspiration hobs EICO

Innovativ lösning, som ger fri syn

Spishällan och köksfläkten är ett ”must” i varje kök, men varför inte tänka helt nytt? Varför inte kombinera de här två viktiga funktionerna i en och samma lösning, på samma gång som du också får möjligheten att designa ett läckert och luftigt kök? Du får en helt särskild innovativ lösning, som ger fri syn och bra plats – ett kök där du kan samla din familj och vänner och där arbetet blir en trevlig och gemensam upplevelse.

Spishällar med inbyggd fläkt

Fördelar med köksfläkt med induktionshäll

Om du ska köpa en ny köksfläkt är det flera saker du ska tänka på. Det finns till exempel flera fördelar med att köpa en köksfläkt med induktionshäll.

1. Du får större designfrihet när du ska inreda ditt kök

2. En integrerad köksfläkt är ofta tystare än en vanlig köksfläkt – se till exempel på våra Phantom-modeller

3. Du slipper ha en fläktskärm i huvudhöjd

4. Ditt kök får ett mera minimalistiskt och enkelt utseende

5. Du får en spis och köksfläkt som är superlätt att rengöra

6. Du får ett bättre inomhusklimat eftersom lukt och ånga sugs upp snabbare och effektivare

7. Du får en enkel och användarvänlig drift av både spis och köksfläkt

8. Du får den bästa lösningen när det gäller att avlägsna ultrafina partiklar från matlagningen

Vanliga frågor

Här har vi sammanställt en serie vanliga frågor för att hjälpa dig att bestämma rätt.

Hur fungerar en köksfläkt som är integrerad i hällan?

FAQ #1

I motsats till traditionella köksfläktar, som suger ånga och matos uppåt, så suger häll med inbyggd fläkt ånga och os från grytor och stekpannor ner i den integrerade köksfläkten innan det hinner stiga upp i luften.

Tekniken i köksfläkt med induktionshäll fungerar genom att dragkraften på luften i nedåtgående riktning är starkare än den termiska flytkraften från grytor och stekpannor. Om du inte har möjlighet med utlopp ut i fria luften, kan du välja en recirkulationsmodell och använda ett recirkulationsfilter för att rengöra luften.

De allra flesta av modellerna i sortimentet har en automatisk funktion som startar köksfläkten i spisen samtidigt som du börjar matlagningen. Funktionen heter autoaspiration och säkrar att köksfläktens sugstyrka justeras automatiskt beroende på mängden samt effekten av de kokzoner som används.

Matlagning på en köksfläkt med induktionshäll ger mindre matlukt och matos när du står i köket. Det innebär också att du får ett renare och sundare inomhusklimat och mindre smutsiga möbler/textilier i närheten av kokzonen.

Är en integrerad köksfläkt i spisen lika effektiv som en vanlig fläkt?

FAQ #2

En spishäll med fläkt är så effektiv att den täcker de allra flesta behov. Det är den eftersom suget är närmare matlagningsområdet jämfört med en frihängande eller integrerad takfläkt. När avståndet på suget minskas till grytorna, där fett och vattenånga bildas, får du en mera effektiv lösning i ditt kök. Om du väljer en lösning med utlopp istället för recirkulation kommer du att få den mest effektiva hälled med inbyggd fläkt-lösningen. Men om man endast ser efter att få en så hög sugkraft som möjligt, är det en köksfläkt med störst fångyta, placerad rakt över spisytan, som är den mest effektiva

Alla spisar med inbyggda fläktar i EICOs kollektion är, precis som andra köksfläktar i vår kollektion, framtagen för att täcka behovet vid normal användning i ett standard hushåll. På spisar med häll är köksfläktens sughastighet i m/s ett mått av effektiviteten och berättar hur snabbt luften flyttas – och därmed vilken effekt som ånga försvinner från matlagningen och ner i spisens utsugning.

Modellerna från EICO Phantom-serien har marknadens högsta prestanda med upp till inte mindre än 10,6 m/s. Det är möjligt när hastigheten eller luftens utlopp neråt är kraftigare än hastigheten som ånga normalt stiger uppåt. Om det är vanlig vattenånga är suget i till exempel våra NikolaTesla modeller minst fem gånger kraftigare än den normala flytkraften.

En viktig faktor när det gäller effektiviteten hos en spis med inbyggd fläkt är korrekt rördragning. Om rördragningen är felaktig kan även den allra bästa köksfläkten inte klara att suga på ett optimalt sätt.

Läs mera om våra rörledningslösningar här.

Vad händer om en gryta kokar över på en spis med inbyggd fläkt?

FAQ #3

Om du har en kastrull som kokat över på din spis med inbyggd fläkt är det lika enkelt att rengöra den som det är att torka av en hylla när mjölken läckt ut i kylskåpet. Rengöringen av din spis med fläkt kan variera något från modeller till modell, men gemensamt för alla modeller är att den släta, obrutna ytan – det keramiska glaset – är lätta att rengöra. Använd en duk för att torka upp vätskorna när grytan har kokat över för att undvika att det fastnar på ytan.

Fettfiltren är enkla att ta ut och kan lätt rengöras i diskmaskinen. Och vattnet som runnit ner i själva spisen samlas enkelt upp i en bottenskål. Det är lätt att komma åt bottenskålen när den ska tömmas, men det kan variera från modell till modell. Uppsamlingsbehållaren/bottenskålen måste naturligtvis tömmas när det behövs.

Hur är bullernivån på en spis med inbyggd fläkt?

FAQ #4

Som med alla andra fläktar varierar det från produkt till produkt och beroende på vilken nivå som köksfläkten arbetar på. De låter naturligtvis mera när den kör på högsta nivå. Köksfläktens ljudnivå (ljudeffekt) står alltid angivet i dB(A).
Om vi ser närmare på modellerna i vårt sortiment är ljudnivån följande:

Phantom mellan 37 - 63 dB(A) – beroende på modell
Galileo från Faber mellan 49 - 68 dB(A)
NikolaTesla från Elica mellan 33 - 72 dB(A) – beroende på modell

Beroende på hur stark köksfläkt du har är det inte alltid nödvändigt att den arbetar på högsta nivå. Det ska gärna vara så att din köksfläkt ska kunna klara av normal matlagning när den arbetar på nivå 4 eller 5 av 9, och där den högsta nivån bara ska användas vid särskilda tillfällen.

Det sägs också att 60 dB(A) är ett bra riktmärke för när buller börjar att verka störa i ett samtal.

Läs mere om köksfläktens ljudnivå här.

Andra vanliga frågor om spishällar med inbyggd fläkt

Installation

Skal jeg välja recirkulation eller utlopp

Integrerade köksfläktar i spisen har till uppgift att ta bort den förorenade luften från matlagningen. Dvs. att matos leds genom fläktens fettfilter, via utloppsrörledningar direkt ut i friska luften. Det är den optimala lösningen för att rena inomhusmiljön från matlagningsånga.

Det finns dock tillfällen där det inte är möjligt att leda ut matånga direkt ut i fria luften. Om du till exempel bor i en lägenhet är det inte alltid möjligt på grund av kökets placering. Köksfläktens utformning/placering kan också ha en betydelse. Men lösningen är att välja en recirkulationsmodell och använda ett recirkulationsfilter för att rengöra luften. Vid recirkulation sugs den förorenade luften upp – både ånga och matos – som sedan leds genom fettfiltret och ett recirkulationsfilter som fångar upp lukterna från den förorenade luften. Efter filtreringen återförs den renade luften till rummet. Rumsluften renas genom upprepade passage genom recirkulationsfiltret. Tänk dock på att filtret inte avlägsnar ånga. Det måste tas bort genom extra ventilation eller via husets ventilationssystem. Vid recirkulation är det också mycket viktigt att friskluftstillförseln är stängd under användning.

2-i-1: Spishällar med inbyggd fläkt

Utlopp vs. recirkulation - fördelar och nackdelar

Få överblick över de olika fördelarna och nackdelarna med utlopp (utsugning) jämfört med recirkulation.

Utlopp

Utlopp/Utsugning

Fördelar:

 • Det är det effektivaste sättet att rengöra luften på i ditt kök och säkra ett bra inomhusklimat.
 • Lägre ljudnivå än recirkulationsmodellen.
 • Underhållsfri, eftersom man inte behöver byta ut recirkulationsfiltret.
 • Luftfuktigheten leds ut med utsugning.

 

Nackdelar:

 • Felaktig installation kan leda till buller. Se därför till att monteringen görs på rätt sätt. Du måste se till att rören från köksfläkten utåt hålls kvar och att de passar ihop. Om inte så kan det leda till buller.
 • Energiförluster på vintern eftersom den varma luften sugs bort och transporteras ut, vilket kan leda till högre värmeräkningar.
Recirkulation

Recirkulation

Fördelar:

 • Designfrihet – Med recirkulation kan spisdelen t.ex. placeras mitt i rummet i en köksö där det till exempel inte finns någon möjlighet till golvdrag.
 • Du behöver inte göra hål i yttermuren till utsugningskanalen.
 • Enkel montering utan extra rör och utsugningskanal.

 

Nackdelar:

 • Det är nödvändigt att regelbundet byta ut recirkulationsfiltret.
 • Köksfläktar med recirkulationsfilter tar inte bort fukten ute i luften men fångar in bara luktpartiklar från matlagningen. Luftfuktigheten är därför kvar ute i rummet.
 • Köksfläktar med recirkulationsfilter inte heller avlägsnar ultrafina partklar från matlagningen.
NikolaTesla

Kontrollista innan köp av köksfläkt med induktionshäll

Gå igenom kontrollistan med saker som du bör tänka på innan du köper en spis med köksfläkt.

 • Kontrollera om det är en tyst köksfläkt som motsvarar dina önskemål.
 • Är kontrollerna användarvänliga? Våra spisar med köksfläkt passar in i standardkök, men dubbelkolla om spisen passar till den aktuella köksdelen.
 • Undersök vilket rörpaket som ingår i den valda modellen. Behöver du köpa till extra rördelar? Kontrollera att den valda installationsmetoden också passar för dina behov och önskemål.
 • Kontrollera att produkten har alla de säkerhetsåtgärder som du behöver – t.ex. barnsäkerhet.
 • Hur många och hur stora spiszoner behöver du? Många av våra spisar med köksfläkt har en brofunktion, som gör att du kan koppla ihop två spiszoner till att bilda en större spiszon.
 • Passar spisen med köksfläkt ihop med resten av köket? Här kan det vara en bra idé att se om displayljuset matchar med färgen på displayljuset i de andra vitvarorna som står runt omkring i köket.
 • Stämmer priset och funktionerna överens med de förväntningar som du har på produkten i vardagen?

Phantom: Nordisk design med specifikationer i toppklass

Phantom-serien från EICO

Phantom är EICOs egna serie av hällar med integrerad fläkt som inte bara utmärker sig genom elegans och estetik men framför allt om teknik och kunnande. Det är dansk design med fokus på kvalitet, prestanda och praktisk design.

Läs mer om Phantom
Phantom fra EICO
Phantom
Phantom

Urval av Phantom-modeller

Galileo Smart
Snygg lyx från Italien

Snygg lyx från Italien

Galileo-serien från Faber

Faber är världens näst största tillverkare av köksfläktar och de har varit verksam inom ventilation i över 60 år. Hos Faber ägnar man maximal uppmärksamhet på även de minsta detaljerna och know-how står i fokus.

Se alla produkter
Galileo smart
Galileo Linear

Urval av Galileo Smart-modeller

En prisbelönad serie från italienska Elica

En prisbelönad serie från italienska Elica

NikolaTesla-serien från Elica

Märkesprodukten NikolaTesla är en prisbelönad serie med spisar med inbyggd fläkt från italienska Elica. NikolaTesla-modellerna representerar en rad absoluta toppmodeller bland spisinbyggda köksfläktar. Här får man en läcker och snygg lösning, som på samma gång är tyst och mycket effektiv med fokus på sugkraft och effektivitet. Kort sagt en lyxig, unik och banbrytande köksfläktslösning.

Läs mer om NikolaTesla
nikolatesla fra EICO
Nikolatesla
NikolaTesla

Urval av NikolaTesla-modeller

Läs mer