09/04/2023

Varför är det viktigt med korrekt förvaringstemperatur för vinet?

Ett vinkylskåp ser till att ditt röd,- vit- och rosévin förvaras och serveras vid korrekt och optimal temperatur.

Vestfrost

Om du håller på att köpa ett vinkylskåp är en av de stora fördelarna du får att dina röda, vita och roséviner alltid har den perfekta temperaturen.

Fördelen med temperaturen i ett vinkylskåp är att den kan regleras och sedan hållas på en stabil nivå.

Rätt förvaringstemperatur

Rödvin bör vanligtvis förvaras vid 12 – 14 grader, som är samma temperatur som det är i producentens egen vinkällare. Om rött vin utsätts för temperaturförändringar kan det leda till att vinet blir surt och vinägeraktigt. Om den förvaras för kallt utvecklas vinets smak för långsamt. Om vinet förvaras för varmt utvecklas det för snabbt. Och om det händer att vinet utsätts för frost, kan vinet ”punktera” och mista både smak och karaktär.

Det är just därför som ett vinkylskåp hjälper till med att garantera hållbarheten av de dyra dryckerna – dete är trots allt få som har tillgång till en ”riktig” vinkällare.

Serveringstemperatur för olika typer av vin

Smakupplevelsen beror till stor del på om temperaturen är anpassad för vinet. Listan här nedanför ger en översikt över de idealiska serveringstemperaturerna för olika typer av vin.

Mousserande vin:

En temperatur mellan 7 och 12 grader är idealisk – i den nedre delen av skalan för lätta, mousserande viner och i den övre delen av skalan för intensiva, komplexa och fylliga viner.

Vitt vin och rosévin:

7 - 9 grader är optimalt för lätta, fräscha viner som t.ex. Riesling, Pinot Gris och Sauvignon Blanc. 10 - 12 grader för mera intensiva och fylliga viner som Chardonnay och slutligen 12 - 14 grader för fylligare och komplexa viner.

Rött vin:

För det första ska du glömma allt om ”rumstemperatur” när du ska hitta en lämplig serveringstemperatur för rödvin – för det hjälper inte särskilt mycket om det är 26 grader varmt i vardagsrummet och du sitter framför kaminen. En bra riktlinje är att servera lätta och mindre komplexa röda viner vid 13 – 15 grader och mera kraftfulla röda viner vid 16 - 18 grader.

Hitta ditt vinkylskåp här