6 enkla tips för ett rent kylskåp

Nu kan du andas ut en suck av lättnad – och bli av med det dåliga samvetet varje gång som du öppnar kylskåpsdörren.

Vestfrost

Det är nämligen många av oss som trots allt har svårt att klara av att städa kylskåpet. Men här har vi nu samlat de sex bästa tipsen för att få kylskåpet skinande rent.

 

Du behöver:

Varmt vatten, en balja, diskmedel, trasor, kökshandduk, bomullspinnar, en liten borste (eventuellt en tandborste) och en sprayflaska om du har en sådan.

 

Så här rengör du ditt kylskåp

Tips #1

Börja med att stänga av kylskåpet. Töm sedan hela kylskåpet på mat. Om du har en kylväska kan du använda den medan du städar kylskåpet, så att maten inte blir förstörd.

 

Tips #2

Töm ut kylskåpets hyllor, luckor och förvaringslådor. Beroende på hur smutsiga de olika delarna är kan du antingen torka av dem med en trasa med diskmedel eller blötlägga delarna i varmt vatten med diskmedel i.

 

Tips #3

Nu till själva kylskåpet. Det är en bra idé att börja med utsidan. Börja med en ordentlig grundlig rengöring av handtaget, där många bakterier samlas. Därefter rengör du de stora ytorna.

Nu har du kommit till den inre delen. Förutom varmt vatten med diskmedel och en trasa är det en bra idé att använda en mindre borste, till exempel en tandborste, för att komma ordentligt in i alla sprickorna. Om du har en sprayflaska kan du också spraya vatten med diskmedel i sprickorna och låta det sitta i några minuter innan du börjar arbeta med den lilla borsten.

 

Tips #4

Glöm inte att rengöra kylskåpets tätningslister också – de kan dölja mycket smuts. Ett annat viktigt ställe är avloppshålet på baksidan av kylskåpet. Du hittar den under kylelementet. Den kan rengöras med en bomullspinne. Om det finns matrester under kylelementet ska du också rengöra det så att vattnet kan rinna bort.

 

Tips #5

Tvätta nu hyllorna och lådorna och torka av dem och kylskåpet med en torr trasa eller kökshandduk. Kylskåpet och armaturerna måste vara helt torra.

 

Tips #6

Slå på kylskåpet och ställ tillbaka maten in i kylskåpet. Se till att temperaturen inte blir högre än 5 grader. Bakterier sprids lättare om temperaturen bli högre. Du är nu klar.

 

Nu kan du öppna ditt kylskåp igen med gott samvete.