11/27/2023

Guide – Få hjälp med att välja din nya diskmaskin

Faktum är att de allra flesta av oss kan inte tänka oss ett liv utan en diskmaskin. De dagarna när högar med smutsigt porslin och bestick bara stod på köksbordet är borta. Med undantag för de tillfällen när diskmaskinen går sönder och det är dags att se sig om efter en ny modell.

32012

Det finns två scenarior när du börjar att leta efter en ny diskmaskin. Scenario ett: Du vill inte diska för hand längre eftersom det tar för lång tid i din vardag och det kostar mera än att diska i en diskmaskin. Scenario två: Din aktuella diskmaskin har gått sönder och du måste ha en ny så fort som möjligt. 

Faktum är att de allra flesta av oss kan inte tänka oss ett liv utan en diskmaskin. De dagarna när högar med smutsigt porslin och bestick bara stod på köksbordet är borta. Med undantag för de tillfällen när diskmaskinen går sönder och det är dags att se sig om efter en ny modell.

Inte nog med att man inte behöver se på ett rörigt köksbord så har diskmaskinen en lång rad andra fördelar – även när det gäller att spara pengar på din vattenräkning. Vi tar en närmare titt på vad du ska vara uppmärksam på när du ska köpa en ny diskmaskin.

Läs mera om alla de olika möjligheterna i vår köpguide här.

 

Vilka typer av diskmaskiner finns det?

Köket är ofta hjärtat i hemmet och det är här som familjen samlas runt både stort och smått. Därför är det viktigt att de element som ingår i rummet är noga utvalda, både när det gäller estetik men också för optimal placering. I EICO:s sortiment finns det två olika diskmaskinstyper från Vestfrost: Underbyggnadsdiskmaskinen och den integrerade diskmaskinen.

Underbyggnadsdiskmaskiner 

En underbyggnadsdiskmaskin är nog det som de allra flesta känner till som den traditionella diskmaskinen, där framsidan är synlig. Underbyggnadsdiskmaskinen kan integreras i annan köksinredning eftersom den finns med många olika typer av framsidor och därmed kan anpassas till de andra vitvarorna i köket. En underbyggnadsdiskmaskin levereras alltid utan topp- och sidoskivor eftersom varken toppen eller sidan är synlig från framsidan.

▸▸ Se vårt urval av underbyggnadsdiskmaskiner från Vestfrost 

Integrerade diskmaskiner 

En integrerad diskmaskin är ett mera minimalistiskt val som gömmer diskmaskinen bakom en kökslycka. Därmed kan den integreras fullt med de andra kökselementer, vilket ger en ”osynlig” lösning. En integrerad diskmaskin levereras utan fram-, topp- eller sidoskivor.

Tänk dock alltid på att innan du väljer en specifik integrerad diskmaskin ska du alltid säkra att det är möligt att montera precis dina köksluckor på den här typen av diskmaskin.

▸▸ Se vårt urval av integrerade diskmaskiner från Vestfrost 

   

Placering och kapacitet

Storleken på en diskmaskin kan variera. Var noga med att alltid mäta ordentligt, så att du vet exakt vilken diskmaskinsstorlek som du kan få plats med. När det gäller att välja rätt diskmaskin är det viktigt att ta hänsyn till hushållets storlek och dina behov. Tänk på kuvert som ett sätt att mäta kapaciteten och välj den modellen som inte bara uppfyller dina dagliga behov utan som också kan hantera gäster och speciella tillfällen.

 

Placering och mått 

En standarddiskmaskin passar in i ett köksskåp med en bredd på 60 centimeter och är den som de allra flesta väljer om de har gått om plats i köket. I vårt sortiment hittar du många olika modeller som passar standardmåtten.

Om du däremot har ett mindre kök, men drömmer om att slippa diska för hand, så har vi även en smalare modell som passar i ett köksskåp med en bredd på bara 45 centimeter. Den smala modellen finns både som en integrerad modell och som undermonterad modell.

Som tumfingerregel ska diskmaskinen alltid placeras under köksbordet och i skåpet vid vattenkranen och avloppet. Och det viktigaste: Tänk på att placera diskmaskinen på en plats där den är lätt att fylla och tömma – det gör vardagen så mycket lättare.

 

Kapacitet (antal kuvert) 

Kapaciteten för en diskmaskin mäts i hur många kuvert det finns plats till. Ett standardkuvert består av 1 stor tallrik, 1 djup tallrik, 1 desserttallrik, 1 underkopp, 1 kopp, 1 glas, 1 kniv, 1 matsked och 1 dessertsked. Du kan också tänka på det som allt porslin som du skulle använda om du åt en 3-rätters måltid.

Kapacitet per hushåll: 

Använd följande som ett riktmärke för hur stor kapacitet det behövs i ditt hushåll.

9-11 kuvert: Lämplig för mindre hushåll (1-2 personer) 

12-14 kuvert: Lämplig för medelstora hushåll (3-4 personer) 

15 kuvert: Lämplig för stora hushåll (5+ personer). 

 

Smarta funktioner i Vestfrost diskmaskiner 

Diskmaskiner är idag fullpackade med en mängd innovativa funktioner som går långt utöver grundläggande diskning. Våra diskmaskiner från Vestfrost är utrustade med en lång rad smarta funktioner som hjälper till med att göra vardagen enklare. Specifikationerna kan variera från modell till modell, så du ska vara uppmärksam på att dina behov uppfylls av modellen innan du köper. Funder också på vilka extra funktioner som du behöver i en diskmaskin innan du går till butiken.

 

Fördröjd start (Upp till 24 timmar) 

Med lite planering kan diskmaskinen vara klar precis när du behöver det. Du kan nämligen skjuta upp starten i upp till 24 timmar. Det är smart eftersom det innebär att du kan planera det med låga elpriser när diskmaskinen startar. 

Halv last

Den lilla mängden porslin från frukosten kan diskas separat och mer effektivt än för hand. Det sparar energi och är därmed mera miljövänligt.

Barnsäkring

När barnsäkringen är aktiverad är det inte möjligt att oavsiktligt starta eller öppna maskinen.

Aquastop 

Även om diskmaskinen är avstängd eller vid strömavbrott kommer Aquastopsystemet att skydda mot eventuella skador som vatten kan orsaka.

Purebeam 

Genom en teknisk process säkerställer IONTech & UV ljuset 99,999% hygienisk diskning.

Info-on-floor 

Diskmaskiner som är utrustade med "info-on-floor"-funktionen ger dig möjliheten att se statusen på det aktuella programmet genom ljuspunkter på golvet. En blinkande signal betyder att ett fel har uppstått.

 

Om Vestfrost 

Vestfrost är ett danskt varumärke som sedan 1963 har varit välkänt för sina kvalitetsprodukter till konkurrenskraftiga priser. Hela sortimentet av vitvaror är designade med unika egenskaper som tillgodoser det nordiska marknadens preferenser. Produktsortimentet omfattar ett komplett urval av kyl/frys, diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, ugnar, mikrovågsugnar, spisar och hällar.