Guide: Så här förvarar du din mat rätt i ett kyl-frysskåp

Korrekt förvaring av lismedel i ett kyl-frysskåp är inte bara bra för hygienen och matvarorna hållbarhetstid. Det är också sunt förnuft eftersom du undviker att behöva slänga mat som förvarats felaktigt och därför blivit oätlig.

29068 3 VC 10186 X Vestfrost

Vi har sammanställt en lång rad bra tips på hur du kan hålla maten i ditt Vestfrost kyl-frysskåp i bra skick. Du lär dig var du ska förvara de olika livsmedelsgrupperna och vilka matvaror du inte ska förvaras tillsammans.

För att göra det mera överskådligt har vi delar upp guiden efter kyl- och frysavdelningarna inne i kyl-frysskåpet.

Korrekt förvaring i kylrummet

Kylskåpsdelen är avsedd för kortvarig förvaring av mat och dryck.

Korrekt förvaring av livsmedel:

  • Flaskor kan förvaras i den för det inredda dörrhyllan.
  • Färska matvaror som är välförpackade kan förvaras på skåpets hyllor.
  • Färsk frukt och grönt ska förvaras i grönsakslådan.
  • Mejeriprodukter och ägg kan förvaras i de fack som finns inredda i dörren på skåpet.
  • Tillagad mat ska förvaras i lufttäta behållare med lock.
  • Färskt kött förpackas i plastpåsar och placeras på den nedersta hyllan. Låt inte färskt, oförpackat kött komma i kontakt med färdiglagad mat. Färskt köttfärs bör lagas till samma dag som det köps.
  • Annat färskt kött bör kylas inne i kylskåpet i högst 2 – 3 dagar.

Goda råd för korrekt förvaring

  • Låt varm mat och drycker svalna ordentligt innan de ställs in i kylskåpet.
  • Undvik att lägga varm mat inne i kylskåpet. Vänta tills maten har fått rumstemperatur. Varma matvaror får temperaturen inne i kylskåpet att stiga, vilket kan leda till matförgiftning och att matvarorna förstörs.
  • Under normala driftsförhållanden räcker det med att ställa in kylskåpets temperatur till +4 °C.
  • Kylskåpets temperatur bör ligga mellan 0 – 8° C. Färska matvaror som förvaras vid en temperatur under 0° C kan frysa och ruttna. Mängden bakterier ökar vid temperaturer över 8° C, och det kan första matvarorna.
  • Köttprodukter, frukt och grönsaker bör inte förvaras tillsammans eftersom de kan förorena varandra (även kallat korskontaminering).
  • Matvaror bör förvaras i stängda behållare eller täckas i kylskåpet för att förhindra att det bildas fukt och lukt.
  • Förvara aldrig explosiva eller brandfarliga vätskor inne i kylskåpet (t.ex. aceton, bensin osv.). Alkohol med hög alkoholhalt bör förvaras upprätt i förseglade flaskor.

OBS: Potatis, lök och vitlök får inte förvaras inne i kylskåpet.

 

Korrekt förvaring i frysavdelningen

Frysavdelningen i skåpet är 4-stjärnigt och lämplig för långtidsförvaring av frysta livsmedel och tillverkning av isbitar.

Korrekt förvaring av matvaror i frysavdelningen

  • Lägg frostvaror i frysen så snabbt som möjligt efter köpet och förvara dem i en kylväska under transporten från inköpsstället.
  • Kontrollera att innehållet är märkt med typ och datum.
  • Överskrid aldrig datumet för bäst före eller sista försäljningsdag. Om det inte finns något datum på förpackningen ska produkten högst förvaras tre månader i frysen.
  • Lägg inte färska matvaror bredvid redan fryst mat eftersom det kan leda till att de därmed tinas upp.
  • Frys inte in stora mängder i taget. Maten blir bäst om den fryses helt och hållet på så kort tid som möjligt.
  • Den normala förvaringstemperaturen inne i frysboxen bör vara -18° C. Det kan kontrolleras med hjälp av en frystermometer, för att vara säker på att skåpet har rätt temperatur. Avläsning av termometer ska ske mycket snabbt eftersom temperaturen stiger omedelbart när temperaturen tas ut ur skåpet.
  • Mousserande drycker bör inte frysas och glass bör inte ätas direkt från frysen (risk för frysning).

Goda råd vid stromavbrott

  • Vid ett strömavbrott bör du undvika att öppna dörren till frysen. Efter ett långvarigt strömavbrott bör du kontrollera matens kvalitet och antingen äta den omedelbart eller tillaga den och frysa in den igen. Om du lägger varm mat i frysen kommer kompressorn att köra kontinuerligt tills maten är fryst. Det kan göra att kylskåpet tillfälligt blir mycket kallt.

Best practice – och förändring av smak vid frysning

  • Frysta livsmedel som tinats upp ska tillagas precis som färskt livsmedel. Om de inte är tillagade efter att ha tinats upp får de inte frysas in igen.
  • Smaken av vissa kryddor i tillagade färdigrätter (anis, basilika, vattenkrasse, vinäger, olika kryddor, ingefära, vitlök, lök, senap, timjan, peppar osv.) förändras och får en stark smak när det har varit fryst in under lång tid. Därför bör du endast tillsätta en liten mängd kryddor om du planerar att frysa in mat. Annars kan du tillsätta de önskade kryddorna efter att maten tinats upp.
  • Förvaringstiden för livsmedel beror på vilken olja som används. Lämpliga oljor är margarin, kalvfett, olivolja och smör, medan olämpliga oljor är jordnötsolja och ister.

 

Se vårt utbud av Vestfrost-produkter här