11/08/2023

Känn till ugnens funktioner och få en enklare vardag - VBO 1445 PN Steam Assist

För att få ut det mesta möjliga av din VBO 1445 PN Stem Assist ugn är det en bra idé att bekanta sig med alla de olika funktionerna som ugnen är utrustad med.

Steam Assist

Det gör det inte bara enklare att tillaga dina maträtter men det kan också spara mycket tid i din vardag. 

Ugnsfunktioner som du bör känna till 

Vi har sammanställt en rad olika tips på hur du använder de olika funktionerna så att du får ut det mesta av din Steam Assist ugn från Vestfrost.  

Avfrostningsfunktion:   

Varningslamporna på ugnen tänds och fläkten börjar att snurra. När avfrostningsfunktionen används ska du ta din frysta mat och placera dem i ugnen på en hylla på tredje gallernivå från botten. Vi rekommenderar att du placerar en bakplåt under maten under avfrostningen för att fånga upp vattnet som samlas på grund av den smältande isen. Funktionen kommer inte att tillaga eller baka maten, den hjälper bara till med att tina maten. 

Turbofunktion:   

Ugnens termostat och varningslampor tänds och ringvärmaren och fläkten startar. Turbofunktionen fördelar värmen jämnt ut i hela ugnen, så att maten på alla plåtarna tillagas jämnt. Vi rekommenderar att ugnen förvärms i 10 minuter. 

Funktion för uppvärmning av botten: 

Ugnens termostat och varningslampor tänds och bottenvärmaren börjar att värma. Bottenvärmaren är idealisk att använda för att tillaga pizza eftersom värmen stiger från ugnens botten och värmer upp maten. 

Statisk tillagningsfunktion: 

Ugnens termostat och varningslampor tänds och både den översta och nedersta värmaren börjar att värmas. Den statiska tillagningsfunktionen frigör värme och säkerställer en jämn tillagning av maten. Detta är lämpligt för tårtor, småkakor, bakad pasta, lasagne och pizza. Vi rekommenderar att ugnen förvärms i 10 minutter och det är bäst att bara använda en bakplåt åt gången när den här funktionen används. 

Fläktfunktion: 

Ugnens termostat och varningslampo tänds och både den översta och nedersta värmaren börjar att vämas och fläkten startar. Funktionen är utmärkt för bakning av wienerbröd. Tillagning sker med över- och undervärmarna i ugnen och med fläkten som cirkulerar luften, vilket ger en lätt grilleffekt på maten. Vi rekommenderar att ugnen förvärms i 10 minuter. 

Pizzafunktion:   

Ugnens termostat och varningslampor tänds och ringvärmaren, den nedersta värmaren och fläkten aktiveras. Funktionen är perfekt för att uppnå en jämn bakning, som pizza på kort tid. När fläkten fördelar ut värmen jämnt i ugnen säkerställer det att den nedersta värmaren bakar maten. 

Snabb grillfunktion:   

Ugnens termostat och varningslampor tänds och både grillelementet och den översta värmaren börjar att värma. Funktionen används för att uppnå snabbare grillning och för att täcka en större yta av maten, som grillning av kött. Använd de översta galler i ugnen. Pensla gallret med olja för att förhindra att maten fastnar på gallret. Placera alltid en bakplåt under maten för att fånga upp droppar av olja eller fett från livsmedlet. Vi rekommenderar att ugnen förvärms i 10 minuter. 

Dubbelgrill och fläktfunktion: 

Ugnens termostat och varningslampor tänds och både grillelementet och den översta värmaren samt fläkten startar. Funktionen används för snabbare grillning av tjockare livsmedel och för att täcka en större yta. Både de översta värmarna och grillen aktiveras tillsammans med fläkten för att säkerställa en jämn tillagning. Använd de översta galler i ugnen. Pensla gallret med olja för att förhindra att maten fastnar på gallret. Placera alltid en bakplåt under maten för att fånga upp droppar av olja eller fett från livsmedlet. Vi rekommenderar att ugnen förvärms i 10 minuter. 

3D-funktion:   

Ugnens termostat och varningslampor tänds och ringvärmaren, den översta och nedersta värmaren samt fläkten startar. 3D-funktionen fördelar snabbt ut värmen i hela ugnen, så att maten på alla hyllorna tillagas jämnt. Tillagningstiden är kortare än vid andra funktioner. Vi rekommenderar att ugnen förvärms i 10 minuter. Den här funktionen gör dessutom att ditt bakvärk blir luftigare och mjukare.  

Manuellt samverkande ångfunktion: 

Funktionen används för matlagning i kombination med andra funktioner. Den används för tillagning av olika grönsaker, mindre köttbitar och olika tillbehör (ris, pasta).  
Fördelar: 

  • Krispiga och glänsande ytor på maten 
  • Minimal vattenförlust
  • Nästan ingen förlust av näringsämnen
  •  Fettfattig tillagning. Du kan välja önskad funktion och ångdensitet.

Ångdensitetstabell

ångdensitetstabell

Så här används ångfunktionen 

Ugnen är utrustad med en ångtillagningsfunktion. Vattnet som hälls ner i vattentanken skapar varm ånga under matlagningen och gör att du får möjlighet att uppnå ett bättre resultat från din mat. 

Ångtillagning minskat fuktförlusten i kötträtter medan köttets insida är mera saftigt och utsidan krispigare och bakverk gör maten luftigare, krispigare och mera rikare på utsidan. 

VARNING: Vattenbehållarens maximala kapacitet är 300 ml. Fyll inte på mer än 300 ml vatten.  

Så här används ångtillagning 

Starta tillagningen genom att ställa in funktion, temperatur och tid enligt maten i ångtillagningstabellen. För matvaror som inte ingår i tabellen, kan du själv ställa in temperatur, tillagningsfunktion och tid. 

 Placera maten på den rekommenderade hyllan. Fyll den angivna mängden vatten i vattenbehållaren som finns i ugnspanelen med hjälp av en kanna. Tryck på ångknappen på kontrollskärmen. 

Om du väljer "Auto" startar automatiskt ugnens ångkokning när den inställda temperaturen har uppnåtts. Välj inställningen som passar för maten i ångkokningsfunktionerna och justera temperaturinställningen. Maten tillagas på ett mera utsökt sätt tack vare ångtillagningen. 

Om du har lockats av de många smarta funktionerna i vår VBO 1445 PN Steam Assist ugn kan du hitta den närmaste återförsäljaren här. 

Tillagningstidstabell för ångfunktion

Tillagningstidstabell För Ångfunktion Steam Assist