Tips för matförvaring i kylskåpet

Ett välorganiserad kylskåp är inte att leka med. Det är praktiskt både eftersom alla vet var de olika sakerna ska ligga och du behöver inte hålla kylskåpsdörren öppen längre tid än nödvändigt bara för att du inte kan hita jordgubbssylten. Men när det gäller förvaring av matvaror inne i ditt kylskåp, vet du hur de olika matvarorna ska förvaras för optimal hållbarhet?

matförvaring

Vi har sammanställt en rad tips för förvaring av matvaror, så du kan få det optimala från ditt kylskåp.

  • Förvara alltid  vätskor i stängda behållare i kylskåpet, för att reducera fukt och undvika att det bildas frost. Frost har en tendens till att koncentrera sig i de kallaste delarna av den avdunstande vätskan och med tiden kommer ditt kylskåp att behöva frostas av oftare.
  • Tillagade maträtter ska vara täckta när de förvaras inne i kylskåpet.
  • Placera inte varma matvaror inne i kylskåpet. Placera dem först när de är svala, annars ökar temperaturen/fukten inne i kylskåpet, vilket minskar kylskåpets effektivtet. Varma matvaror kan också leda till matförgiftning och förstöra matvarorna.
  • Se till att inga föremål är i direkt kontakt med kylskåpets bakre vägg, eftersom det då uppstår frost som förpackningen fastnar på. Öppna inte kylskåpsdörren ofta.
  • Vi rekommenderar att kött och ren fisk förpackas löst och förvaras på glashyllan precis ovanför grönsakshyllan, där luften är kallare eftersom det ger de bästa förvaringsförhållandena.
  • Förvara lösa frukt- och grönsaksprodukter i grönsaksbehållarna.
  • Förvaring av frukt och grönsaker separat hjälper till med att förhindra etylenkänsliga grönsaker (gröna blad, broccoli, morötter osv.) påverkas av etylenavgivande frukter (banan, persikor, aprikoser, fikon osv.). Men vår UltraFresh kan hjälpa till med det problemet. Läs mera om UltraFresh här.
  • Potatis, lök och vitlök bör inte förvaras i kylskåpet.
  • Lägg inte våta grönsaker i kylskåpet.
  • Förvaringstiden för alla matvaror beror på livsmedlets ursprungliga kvalitet och en oavbruten kylcykel före kylning i kylskåpet.
  • Vatten som läcker ut från kött kan förorena andra livsmedel i kylskåpet. Packa in köttprodukterna ordentligt och rengör hyllorna i kylskåpet från spill.
  • Placera inte matvaror framför luftflödeskanalen.
  • Använd förpackade livsmedel innan utgångsdatumet som står angivet på förpackningsetiketten.
  • För att upprätthålla kylskåpets optimala temperatur får maten inte komma i kontakt med temperaturgivaren som är placerad inne i kylskåpet.
  • Vid normala driftsförhållanden räcker det med att ställa in kylskåpets temperatur på +4 °C.
  • Kylskåpets temperatur bör alltid vara mellan 0 - 8° C. Färska matvaror som förvaras vid en temperatur under 0° C kan frysa och ruttna. Mängden av bakterier ökar vid temperaturer över 8° C och det kan förstöra matvarorna.
  • Matvaror bör förvaras i stängda behållare eller täcka i kylskåpet för att förhindra fuktbildning och lukt.

 

Se vårt sortiment med Vestfrost-kylskåp här