07/02/2021

EICO får en ny och utvecklingsriktad ägarstruktur

EICO etablerar en ny ägarstruktur där riskkapitalfonden Dansk Ejerkapital köper en större minoritetsandel i bolaget medan ledande medarbetare behåller deras ägarandelar.

EICO får en ny och utvecklingsriktad ägarstruktur

EICO, en av Danmarks ledande distributörer av vitvaror och marknadsledande inom köksfläktar, får en ny ägarstruktur från 1a juli 2021. Dansk Ejerkapital går in i ägarcirkeln, riskkapitalfonden går ut och tidigare medägare Vækst-Invest, medan ledande medarbetare och andra investeringsgrupper behåller ägandet i företaget.

- Jag är mycket nöjd med den nya ägarstrukturen, som jag har höga och ambitiösa förväntningar på. Vi har under lång tid undersökt en rad olika möjligheter, och det är glädjande att vi nu har en stark överenskommelse klar. Dansk Ejerkapital är en mycket professionell och seriös partner, som investerar i och utvecklar mindre och mellanstora danska företag, alltid i nära samarbete med ägarkretsarna och ledningen. Den nya delägaren kommer utan tvekan att tillföra nya kompetenser och möjligheter för att realisera en ännu större tillväxtpotential, men kommer inte att ha större påverkan på vardagen och EICOs dagliga verksamhet – varken på ledargruppen, medarbetarna, kunderna eller leverantörerna, berättar Michael Jacobsen, VD för EICO.

Dansk Ejerkapital köper in sig med en ägarandel på 40 procent i EICO, medan de återstående 60 procent delas mellan Michael Jacobsen, VD för EICO, Niels Poulsen, CSO i EICO och styrelseordförande Poul Sand, vilket gör Dansk Ejerkapital till en minoritetsinvesterare i företaget.

- Respekt för vår tidigare ägare, Vækst-Invest, som varit med på ägarsidan sedan 2011 – en tioårsperiod där EICO har ökat med nästan 400 procent i intäkter. Vækst-Invest har varit en betydande bidragsgivare för att ge EICO ett kraftigt framtidsriktad grund och varit en viktig och duktig samarbetspartner, säger Michael Jacobsen.

Den nya ägaren, Dansk Ejerkapital, är en av landets äldsta och mest erfarna riskkapitalfonder. Fonden specialiserar sig i minoritetsinvesteringar i mindre och mellanstora danska företag med betydande tillväxtpotential, som drivs av oberoende och duktiga ägare.

- EICO är ett sunt och gediget företag med stort potential, som har gått från att vara ett mindre entreprenörföretag till ett professionellt B2B-företag med tresiffrig miljonomsättning på de nordiska marknaderna. EICO vill bland annat positionera sig ännu starkare i Norden, och det är en ambition att vi har stor erfarenhet att använda oss av. Det är EICOs medarbetare, den starka företagsstrukturen och de goda värden som fört företaget till den position de är i dag. Vi ser verkligen fram till att vara en partner med på den vidare utvecklings- och tillväxtresan, säger Sune Diernæs, Investment Manager i Dansk Ejerkapital.

EICO får en ny och utvecklingsriktad ägarstruktur