06/26/2022

5 coola tips för att avfrosta frysen

Bor det pingviner även i din frys? Okej, det ser kanske inte riktigt så illa ut i din frys. Men för att få ut det optimala från din frys är det viktigt att du avfrostar den en eller två gånger varje år – och speciellt om det bildas mycket is inne i frysen.

Din strömräkning kommer att tacka dig för att du frostar av frysen. Din frys använder nämligen mycket mera ström för att frysa, om det finns is och frost inne i frysen. Här har vi sammanställt de bästa tipsen till dig, så att du kan få rum med alla dina frysta varor igen istället för att ha isklumpar inne i din frys.

 

Det här behöver du:

Skål eller badbalja för kokande vatten, en skrapa av trä eller silikon, kökshanddukar eller handdukar och en hink.

 

Tips #1

Börja med att stänga av strömmen och töm frysen på alla matvaror. Förvara de frysta matvarorna i en kylväska med fryselement under tiden som du rengör frysen.

Tips #2

Rengör frysens utsida innan du börjar att rengöra den invändigt.

Tips #3

Beroende på hur mycket is det finns inne i din frys, finns det olika metoder som du kan använda dig av. Du kan börja med att ta bort all lös is med händerna. Om det fortfarande finns mycket is kvar i frysen kan det vara en bra idé att ställa en skål med kokande vatten in i frysen. Lämna dörren på glänt. Byt ut vattnet i skålen några gånger, om du har flera centimeter tjockt lager is inne i frysen.

Om du inte har så mycket is inne i frysen, ska du sätta dörren till frysen på glänt i cirka en timme från att du stängt av frysen tills att isen börjar smälta. Då behöver du inte göra annat än att vänta på att isen börja smälta inne i frysen. Du kan läsa tidningen eller njuta av en kopp kaffe medan du väntar på att det börjar hända saker inne i frysen.

Tips #4

När isen börjar att smälta kan du försiktigt ta en skrapa i silikon eller trä för att lossa på islagret. Du får aldrig hacka eller skära bort isen eftersom det kan förstöra termostaten inne i frysen. Det är omöjligt att undvika att det kommer vatten och is ner på golvet, så därför bör du lägga ut en handduk under frysens framsida för att samla upp vattnet som kommer när isen smälter. Isbitarna samlar du i hinken.

Tips #5

När isen är borta är det dags att tvätta ut frysen med tvålvatten. Kom ihåg att torka av alla ytorna med en handduk eller trasa när du är färdig för att undvika att det finns tvålrester kvar i frysen efteråt. Alla ytorna måste vara helt torra innan du slår på strömmen igen. Du kan först fylla frysen med matvaror när den har nått frystemperaturen.

Om du har turen att ha en frys som tinar upp av sig själv kan ditt kylskåp behöva en ordentlig översyn. Här hittar du vår guide till att få ett rent kylskåp. 

 

Proffs tips:

Det är helt klart det lättaste att frosta av frysen när det är forstväder utanför, för då kan du lätt ställa ut alla matvaror utanför under tiden som frysen frostar av.

 

Se vårt sortiment med Vestfrost här