09/28/2022

Vad kan du själv göra för att spara på din elräkning? – Kontrollera dina vitvaror!

Vi ser alla en vardag där vi måste fokusera mera på olika energisparande åtgärder. Det kan dock verka lite överväldigande på en dag när det finns mycket annat att göra. Trots det kan det vara en bra idé att titta lite närmare på vad du själv kan göra för att göra din elräkning mindre, bland annat genom att kontrollera dina vitvaror noga och se över dina vanor.

energisparande åtgärde

Gör dig av med gamla strömsväljare

Under senaste tiden har du säkert hör det tusentals gånger, att det är en bra idé att använda ström när den är som billigast under dygnens timmar. På samma gång är det en bra idé att kontrollera strömförbrukningen på dina olika maskiner. Om du har flera maskiner i bostaden som äter massor med ström, som du inte kan vara utan i vardagen, som t.ex. ett gammalt kylskåp, så är det en bra idé att ersätta det med mera energisnälla modeller.

Se vårt utbud med Vestfrost-vitvaror här 

9 genvägar till lägre energiförbrukning

1. Fyll alltid tvättmaskinen med den rekommenderade mängden kläder, innan du startar maskinen. Därmed undviker du småtvättar som kostar på energikontot.

2. Detsamma gäller för diskmaskinen. Sluta med att starta halvtomma diskar – speciellt om du vill minska din energiförbrukning. Det är också en god idé att tvätta vid lägre temperaturer.

3. När du tvättar kläder så ska du tvätta det vid lägre temperaturer – gärna 20 - 30 °C

4. Ställ in temperaturen på ditt kylskåp på 5 °C och –18 °C i frysen. Enligt den danska energimyndigheten ökar din energiförbrukning med 5% för varje grad som du sänker temperaturen i ditt kylskåp. För varje grad kommer under -18 °C i din frys, ökar elförbrukningen med ca. 2 - 3 %. Se flera tips för energisparande åtgärder i ditt kylskåp här

5. Köp de energieffektivaste maskinerna när du köper nytt. Se vårt utbud av Vestfrost vitvaror här 

6. Om du inte har möjlighet att torka kläder utomhus så är det en bra idé att skaffa en torktumlare med så bra energimärkning som möjligt. På samma gång är det en bra idé att utnyttja torktumlarens kapacitet ordentligt, och inte torka halva portioner kläder som möjligt. Samtidigt är det en bra idé att utnyttja torktumlarens kapacitet ordentligt och aldrig torka halva portioner kläder i maskinen. Kontrollera också om det ligger kläder i maskinen som blivit till knutar inna i tvättmaskinen eller om det ligger mindre klädesplagg inne i sängkläderna. Om det finns det, förlänger det torktiden. Rengör också ofta filtren i torktumlaren eftersom energiförbrukningen ökar kraftigt om filtren inte är rengjorda. 7. Tina upp din frys. Få våra 5 tips på hur du enkelt frostar av din fryrs här

8. Tänk på hur du bäst ska utnyttja din inbyggnadsugn. Ska den förvärmas och kan du använda värmen och eftervärmen till matlagningen? Få flera energispartips för din inbyggnadsugn här 

9. När du använder spiszoner använd grytor och pannor som passar i storleken på spiszonerna. Lägg dessutom på locket på grytan vid stekning/kokning, om det är möjligt. Du kan också minska koktiden på t.ex. grönsaker och potatis genom att koka dem i mindre mängd vatten – och därmed minska koktiden.